Kürtaj istem dışı gerçekleşen hamileliğin tıbbi yöntemlerle sonlandırılmasıdır. Kürtaj işleminde kadının rahminden embriyonun çıkarılması sırasında cerrahi yöntemler veya ilaç tedavisi kullanılmaktadır.
Gün içinde Kürtaj konusunda kliniğimizi arayan ve bilgi almak isteyen birçok kişiyle karşılaşmaktayız. Bu yazımızla Kürtaj konusunda bize ulaşan tüm sorulara bu alanda uzmanlaşmış hekimimiz tarafından verilen cevapları derledik.
Kürtaj ile ilgili bize en fazla iletilen;
- Kürtaj Nedir,
- Kürtaj Fiyatları,
- Kürtaj Nasıl Yapılır,
- Kürtaj Yasak mı,
- Vakumla Kürtaj,
- Kürtaj Ne Zaman Yapılır,
- Kürtaj Yasal Gereklilikleri
- Kürtaj Bilgileri Gizli midir,
- Kürtaj Öncesi Yapılması Gerekenler,
- Kürtaj Sonrası Yapılması Gerekenler,
temel soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Kürtaj yaptırmak için kliniğimize gelip tedavi olan kişilerin en fazla yakındıkları konuların başında korunma yöntemleri gelmektedir. Korunmalarına rağmen nasıl olup da hamilelik gerçekleşir diye sorgulamaktadır.
Öncelikle bilinmelidir ki hiçbir korunma yöntemi sizlere %100 korunma sunmamaktadır. Kişiler korunsa dahi cinsel birleşim sonrası hamile kalma durumu oluşabilmektedir.
İstenmeyen zamanda ve durumda hamilelik yaşayan kadınların gebelik sonlandırma konusunda kararları (ahlaki ve vicdani sorumlulukları) tamamen kendilerine aittir.
Kürtaj ile gebelik sonlandırma işlemi sadece tıbbi bir uygulama olarak değil psikolojik bir durum olarak da görülmelidir. Bu durum içerisinde olan kişilerin çok geç olmadan kendisini psikolojik olarak hazırlayıp kliniğimizden randevu talep ederek Kadın Doğum Uzmanımız tarafından muayene edilmesi gerekir.
Klinik şartlarında Kadın Doğum Uzmanları tarafından 18 yaşından büyük kişilere eğer gebeliğin ilk 10 haftalık evresinde bulunuyorsa ve gebeliği sonlandırmayı istiyorsa Kürtaj İşlemi (Vakum Aspirasyon Yöntemi ile Kürtaj) sağlıklı ve güvenli şekilde uygulanmaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz temel konular dışında Kürtaj hakkında hastalarımızdan en fazla aldığımız;
- Kürtaj Nerede Yapılır,
- Kürtaj Kaç Saat Sürer,
- Kürtaj Sonrası İz Kalır Mı,
- Kürtaj Yapıldığı Belli Olur Mu,
- Kürtaj Sonrası Tekrar Hamile Kalınır Mı,
- Kaç Haftaya Kadar Kürtaj Yapılabilir,
sorularının yanıtları da yazımızda verilmektedir.
Kadın Doğum Uzmanımız tarafından yanıtlanan soruları inceleyerek Kürtaj ile ilgili aklınızda oluşan tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz. Tüm bu konular dışında sorularınızı uzmanımıza sormak, randevu oluşturup muayene olmak için Hemen Bize Ulaşın…
Kürtaj Nedir?
Kürtaj istemeden oluşan hamilelik durumunun yasal yollarla sonlandırılması işlemidir. Genellikle istenmeyen gebeliklerde kullanılan bu uygulama, bebekte kalp atışı alınamayan hamileliklerde de kullanılmaktadır.
Kelime anlamı kürete etmek veya kazımak olarak ifade edilen Kürtaj, geçmiş yıllarda rahim ağzından sert aletlerle kazınarak yapıldığı için Küretaj denmiştir. Günümüz teknolojisi ile sağlıklı ve güvenli bir metot olan Vakum Aspirasyon Yöntemi kullanılmaktadır.
Kürtaj uygulaması halk arasında çocuk aldırma, bebek aldırma, kurtaj, küretaj, kürtaş gibi kelimelerle ifade edilebilmektedir.
Kürtaj tedavisi gebelik sonlandırmaktan farklı olarak gebelik, polip, şüpheli endometrial doku tanısı ve tedavisi içinde kullanılmaktadır. Anormal vajinal kanamalarda tanı ve tedavi için Kürtaj uygulaması yapılmaktadır.
Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?
Kürtaj Neden Yapılır sorusunun yanıtlarını;
- İstenmeyen gebelik sonlandırmak,
- Anne karnında kalp atışı ve gelişimi olmayan bebekleri almak,
- Anne hayatı için risk oluşturan hamileliği sonlandırmak,
- Olağan dışı vajinal kanamalarda teşhis yapabilmek,
- Rahim duvarı kalınlaşmasında tanı ve tedavi uygulamak,
şeklinde listeleyebiliriz.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj uygulaması eski zamanlarda metal, ucu sivri kaşığa benzeyen küret adlı bir aletle yapılmaktaydı. Bu uygulama uzman tarafından yapılmadığı zaman rahim delinmesi, rahim zarı deformasyonu, rahim içi yapışıklıkları oluşmakta ve bunun sonunda tekrar gebe kalamama problemi oluşmaktaydı.
Günümüzde teknolojinin sağlık alanında kullanılması ile birlikte Vakum Aspirasyon Tekniği geliştirilmiştir. Bu yöntem ile %100 güvenli ve kişinin sağlığına hiçbir zarar vermeden Kürtaj işlemi yapılmaktadır. Jinekolog lar tarafından en çok tercih edilen uygulama Vakum Aspirasyon Yöntemi olmaktadır.
Kürtaj Aşamaları ve tedavinin uygulanışı şu şekilde olmaktadır;
- Hastaya ön muayene yapılarak tedavi planı oluşturulur,
- Ultrason ile gebelik haftası tespit edilir. Yasal mevzuata uygun ve kişinin sağlığını tehlikeye atmayacak (gebeliğin ilk 10 haftası) zamanda ise işleme başlanır.
- Kişi klinik ortamında Jinekolojik Masa ya yatırılır,
- Vajina ve rahim ağzı iltihap kapma riskinin yok edilmesi için temizlenir,
- Tenekulum ile rahim boynu tutulup sabitlenir,
- Gebelik haftasına göre uygun olacak kanül rahim kanalına yerleştirilir,
- Kişiye özel kullanılan bu kanül rahim boşluğuna götürülür,
- Kanül rahim içine ulaşınca enjektör ile çekme işlemine başlanır,
- Gebelik haftasına göre değişmekle birlikte içerdeki dokular bitene kadar çekme işlemine devam edilir,
- Ultrason yardımıyla içeride doku kalıp kalmadığı kontrol edilir,
- Batikon ve steril bezlerle rahim ağzı ve vajina yine temizlenir,
Kürtaj sırasında kullanılan tüm aletlerin tıbbi atık olarak kaldırılıp yok edilmesi ile işlem tamamlanmış olur. Ortalama 8 ila 10 dakika arası süren bu işlem kişi için zararsız ve güvenli şekilde tamamlanır.
Kürtaj Yasal mıdır?
Kürtaj yaptırmak için bize ulaşan kişilerin en çok sorduğu sorular “Kürtaj Yasak mı” veya “Kürtaj Yasal mı” şeklinde olmaktadır.
Kürtaj Yaptırmak Yasak Değildir…
24.05.1983’te yürürlüğe girmiş ve hala işlemde olan Aile Planlaması Kanununa göre 18 yaşını doldurmuş tüm kadınların evlilik durumu önemsenmeden Kürtaj Yaptırmak Yasal hakkıdır.
Gebeliğinin ilk 10 haftası içerisinde kadınların Kürtaj yaptırması devletimizin yasalarınca hak olarak verilmiştir. Evli olan kadınların bu işlem için eşlerinden izin aldığına dair evrak getirmesi gerekir. Bekar kadınlar için böyle bir belgeye ihtiyaç duyulmamakta, inisiyatif tamamen kendisinde olmaktadır.
Kürtaj Ne Zaman Yapılır?
Kürtaj işlemi klinik şartlarında gebeliğin 10. haftası tamamlanmadan yapılması gereken bir uygulamadır. Kürtaj veya çocuk aldırma olarak ifade edilen uygulama kürtaj konusunda tecrübeli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı kişiler tarafından yapılmalıdır.
10. haftasını tamamlamış gebeliklerde anormal bir durum olması halinde sağlık kurulunun da onayı ve izni alınarak 24. haftaya kadar olan süreçte Kürtaj işlemi yapılabilir.
Kanunen 24. haftaya kadar Kürtaj olabilmesine izin verilen bu durumları annenin canını tehlikeye atan gebelikler ve kalbi durmuş bebek olan gebelikler olarak belirtebiliriz.
Gebelik süresi hesaplama için bu noktada önemli birkaç bilgi vermeliyiz. Çiftler genellikle ilişkiye girilen tarihi baz alarak gebelik süresini hesaplamaktadır.
Bu konuda dünyada baz alınan yöntem son adetin gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilmesidir. Eğer gebe olan kişide adet düzensizliği varsa gebelik tarihi ultrason ile ölçümlenmektedir.
Kürtaj Yasal Gereklilikleri
Bir kadının klinik şartlarında uzman hekimler tarafından Kürtaj işlemi yaptırabilmesi için kanunen belirlenen bazı durumlar bulunmaktadır. Bu hususları;
- Kürtaj yaptırmak isteyen kişi 18 yaşından büyük olmalıdır,
- Kadın evli ise eşinin onayı alınmalıdır,
- Hamile olan kişi 15 yaşından büyük ve 18 yaşından küçük ise ailesinin izni alınmalıdır,
şeklinde belirtebiliriz.
15 yaşından küçük bir kişi gebelik yaşayarak kliniğe Kürtaj yaptırmak için başvurursa ailesinin onayı olsa dahi olay kolluk kuvvetlerine bildirilecektir.
Kürtaj Gizliliği
Kürtaj yaptıran kişilerin tüm tedavi bilgileri hastane ve klinik tarafından gizli tutulur. Yasalar gereğince kişilik haklarının gizliliği göz önüne alınarak adli makamlar talep etmedikçe paylaşılamaz.
Ayrıca Hasta Hakları Yönetmeliğinin 23. Maddesinde detaylarıyla belirtildiği üzere sadece Kürtaj değil tüm sağlık uygulamalarında hastanın bilgileri gizli tutulmaktadır. Hastanın bilgisi ve izni olmadan kimseyle paylaşılmamaktadır.
Kürtaj Öncesi Klinikte Yapılan Hazırlıklar Nelerdir?
- Kürtaj yaptırmak için başvuran kadınların öncelikle kimlik bilgileri kontrol edilir. Yaşı tedaviyi yaptırmaya uygun kişiler eğer bekarsa direkt muayeneye alınır. Evli ise eşinin onayı talep edilir.
- Muayene sırasında tıbbi geçmişi kontrol edilir. Geçmişte geçirdiği ameliyatlara ve kullandığı ilaçlara bakılır. Kan grubu tespit edilir.
- Ultrason yardımıyla kişinin gebelik haftası öğrenilir. Eğer gebelik kesesi küçük ise Kürtaj işlemi beklemeye alınır.
- Çocuk aldırma işlemi genel anestezi kullanılarak yapılacaksa anestezi uzmanı doktor bilgilendirilir.
Kürtaj Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kürtaj yaptırmaya karar verdikten sonra bu uygulamayı gerçekleştiren klinik ve doktorları detaylı araştırmanızı önermekteyiz. Uzmanın geçmişte yaptığı başarılı uygulamaları ve hakkında yapılmış yorumları okumanız doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacaktır.
- Kürtaj işleminden 1 saat önce kliniğe gelmeniz yeterlidir. İşlem sırasında genel anestezi kullanılacaksa yanınızda refakatçi getirmeniz daha doğru olacaktır.
- Genel anestezi kullanılarak yapılan Kürtaj işlemlerinden önce mutlaka 4 ila 6 saat yemek yenmemeli hatta su içilmemelidir.
Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kürtaj tamamlandıktan sonra kişi 15 ila 20 dakika arasında istirahat eder. Eğer hastanın ağrıları olur ise ağrı kesici verilir.
- Kürtaj işlemi genel anestezi ile yapıldıysa tedavi sonrası hasta 10 ila 15 dakika arasında baş dönmesi, sersemlik, mide bulantısı gibi problemler yaşar.
- Özellikle genel anestezi verilerek yapılan Kürtaj işlemlerinde kişinin tedavi sonrası araç kullanmaması ve en azından 1 gün evde de olsa istirahat etmesi istenir.
- Çocuk Aldırma işleminden 2 saat sonra yemek yiyip su içebilirsiniz. Tedavi sonrası duş alınabilir, lakin mikrop ve enfeksiyon gibi durumlar oluşmaması için ilk 2 hafta havuza gidilmemesi gerekir.
- Kürtaj sonrası uzman doktorun yazdığı antibiyotik ve ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.
- Kan uyuşmazlığı gibi durumlarda Anti D immünglobinin 72 saat içerisinde yapılması gerekmektedir.
- Kürtaj işlemi sonrasında geçen 2 hafta içinde adet kanamasına benzer bir kanama olabilir. Eğer gebeliğin 8 ila 10 haftaları arasında yapılmış bir çocuk aldırma işlemi ise bu kanama daha fazla olabilir. Bu doğal bir durumdur.
- Kürtaj sonrası ilk gün kişi sıvı ağırlıklı beslenmelidir. Sonrasında normal beslenmeye başlanabilir.
- Çocuk Aldırma İşlemi tamamlandıktan sonra ultrason ile rahim içi kontrol edilir. Kürtaj yapılan hasta ve eşi için aile planlaması ve doğum kontrol yöntemleri konusunda uzman doktorumuz gerekli bilgilendirmeleri yapar.
- Kürtaj işlemi sonrası ilk 2 hafta kişi cinsel ilişkiye girmemelidir. Aksi durumda rahim içinde enfeksiyon oluşabilir ve bu durum kişinin sağlığını tehlikeye atabilir.
- Son olarak özellikle emzirme döneminde Kürtaj yaptırması gereken hastalar verilen ilaçları süte geçerek bebeğine zarar verebilir diye kullanmakta tereddüt etmektedir. Bu durumda asla çekinilmemesi gerekir, zaten uzman doktorumuz bu hususu göz önüne alarak ilaç yazmaktadır.
Kürtaj Sonrası Kadını Neler Bekler?
- Kürtaj sonrası ilk 2 hafta hafif ağrılar, kasılmalar ve kanamalar görülebilir. Adet ağrılarına benzeyen ve kramp gibi nüfus eden bu rahatsızlıklar sizi endişelendirmemelidir, sürecin doğal akışına dahildir.
- Beta HCG değeriniz Kürtaj Sonrası hızla düşer ve 7 ila 10 gün boyunca mide bulantısı, halsizlik gibi gebelik belirtileri olabilir. Zamanla bu belirtiler tamamen kaybolur.
- Kişinin kanında yapılan Beta HCG hormonu 40 güne kadar pozitif görünebilir. Hatta idrar testi de pozitif sonuç verebilir. Bu sebeplerle Kürtaj sonrası hastalara test yapmaları önerilmez. Test sonuçları pozitif çıksa dahi gebelik oluşmaz.
- Kürtaj işlemi Vakum Aspirasyon Yöntemi ile yapıldığında ilk adet kanaması 4 ila 6 hafta içinde oluşmaktadır. Kürtaj sonrası ilk 2 hafta içinde görülen kanama adet kanaması değildir.
- Kürtaj sonrası oluşan vajinal akıntının herhangi bir enfeksiyonla alakası yoktur. Çocuk aldırma sonrası kullanılan ilaçlara veya gebelik hormonlarına bağlı olarak bu durum oluşmaktadır.
- Eğer adet sonrası bu problemler devam ederse mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Muayene edilip gerekirse tedaviye başlanmalıdır.
Kürtaj Fiyatları
Kürtaj Fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.
Kürtaj Fiyatları ile ilgili bilgi almak için görüştüğünüz hastane ve kliniklerden farklı ücretler duyabilirsiniz. Özellikle sağlık alanında yapılan tedaviler için hasta muayene edilmeden kesin bir fiyat vermek oldukça zordur.
Kürtaj Fiyatları 2022 yılında birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte bu faktörleri şu şekilde belirtebiliriz;
- Kişinin genetik yapısı ve yaşı,
- Gebeliğin evresi ve bulunulan hafta,
- Kullanılacak anestezi çeşidi (lokal veya genel),
- Kürtaj sırasında kullanılan malzemenin kalitesi ve sterilizasyonu (tek kullanımlık),
- Tedaviyi yapacak uzmanın tecrübesi ve kliniğin tedavi geçmişi ve işlemin yapılacağı il,
Kürtaj yaptırmak isteyen kişilere tavsiyemiz klinikler ile iletişime geçmeleri ve geçmişte yaptıkları uygulamaları, işlemi yapacak uzmanın kişisel bilgilerini inceleyip bu çerçevede karar vermeleri olacaktır.
Kürtaj Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kürtaj Nerede Yapılır?
Kürtaj işlemi hastane, klinik veya muayenehane şartlarında yapılması gereken bir uygulamadır. Tedavinin uygulandığı ortamda operasyon için gerekli tüm şartlar mevcut olmalıdır.
Ayrıca işlemi uygulayan kişinin bu alanda uzmanlaşmış Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olması tedavinin başarısı ve sizin sağlığınız için çok önemlidir.
Kürtaj Kaç Saat Sürer?
Kürtaj işlemi 8 ila 10 dakika arasında tamamlanan konforlu ve güvenli bir uygulamadır. İşlemden 1 saat kadar önce kliniğimize gelmeniz gerekir. Kürtaj sonrası 20 ila 30 dakika dinlendikten sonra yürüyerek kliniğimizden ayrılabilirsiniz.
Kürtaj Sonrası İz Kalır mı?
Kürtaj sonrası hiçbir iz ve fiziksel belirti kalmaz. İşlem sonrası rahme ulaşmak için kaslar gevşetildiği için bir süre ağrı olabilir. Kısa süre içinde bu ağrı geçer ve estetik açıdan hiçbir iz ve yara oluşmaz.
Kürtaj Yapıldığı Belli Olur mu?
Kürtaj yapıldığı asla belli olmaz. Bu alanda uzman bir hekimin muayenesi sonucu tespit edilmesi bile imkansıza yakın olan Kürtaj standart birisi tarafından asla fark edilemez.
Kürtaj Sonrası Tekrar Hamile Kalınır Mı?
Kürtaj işlemi sırasında kadınların yumurtalıklarına hiçbir zarar verilmediği için tekrar hamile kalabilir. Sağlığı açısından uzmanlarımız yeni bir gebelik için 2 yıllık bir süre beklenmesini tavsiye etmektedirler.
Evli Olmayan Kadın Kürtaj Yaptırabilir mi?
Ülkemiz kanunları gereğince reşit olmuş yani 18 yaşını doldurmuş tüm kadınlar kendi istekleri doğrultusunda Kürtaj yaptırabilir. Gebelik yasal olarak belirlenen süre içinde olduğu sürece (maksimum 10 hafta) işlem yapılabilir.
Evli Kadınlar Kürtaj Yaptırabilir mi?
Bekar kadınlar gibi evli kadınlar da aynı şartlarla Kürtaj yaptırabilir. Bu konuda tek fark evli kadınların eşlerinin bu durumdan haberi ve izni olduğuna dair belgesinin olmasıdır.
18 Yaşından Küçükler Kürtaj Olabilir mi?
15 yaşından büyük ve 18 yaşından küçük kişiler ailelerinin izniyle Kürtaj yaptırabilirler. 15 yaşından küçük kişilerin durumu ise ailesinin izni olsa dahi işlemden önce kolluk kuvvetlerine bildirilir.
Kürtaj Sonrası Hastanede Kalmalı mıyım?
Kürtaj günübirlik bir tedavidir. Uygulama öncesi ve sonrası maksimum 2 saat sürmekte, bu sürede günlük hayatınıza geri dönmeniz sağlanmaktadır.
Bakirelere Kürtaj Yapılır mı?
Kadınlar kızlık zarı bozulmadan yüzeysel gerçekleşen bir cinsel ilişkide de çok nadirde olsa hamile kalabilirler. Bu nedenle bakire birisi çok nadir görülse de hamile olabilir.
Bakire kişiler için de Kürtaj işlemi yapılır. Uygulama sırasında çok küçük malzemeler kullanılarak kızlık zarına zarar verilmez.
İşlem sırasında düşük bir ihtimal de olsa kızlık zarına zarar verilmesi halinde kızlık zarı dikilerek problem giderilir.