Perinoplasti

Vajina ile anüs arasında kalan genital bölge perine olarak isimlendirilir. Normal doğum esnasında düzensiz yırtıkların engellenmesi ve bebeğin başının rahat çıkmasının sağlanabilmesi için perinenin sağ tarafına epizyotomi kesisi denilen bir kesi yapılır. Epizyotomi kesisi bebek doğduktan sonra dikilerek vajen eski haline getirilir. Ancak kesinin doğumun ardında enfekte olması, iyileşme esnasında sorunlar çıkması ya da dikişlerin açılması durumunda epizyotomi kesisi düzgün bir şekilde iyileşmez.

Kötü iyileşen epizyotomi izi perine bölgesinde dışa doğru çıkık ya da içe doğru çökük bir görüntü oluşturabilir. Bu durum kadınlarda fiziksel ve psikolojik yönden bazı olumsuzluklara neden olabilir.

Doğum Sonrası Yara Yeri Düzeltilmesi (Perinoplasti) Hangi Durumlarda Uygulanır?

Perinoplasti;

  • Doğumdan sonra kalan dikiş izlerinin düzeltilmesi,
  • Perine bölgesindeki cilt katlantılarının alınması,
  • Perine bölgesine estetik açıdan hoş bir görünüm kazandırılması,
  • Kişinin öz güveninin artırılması,
  • Cinsel ilişki esnasında oluşan acının ve ağrının giderilmesi için uygulanabilir.

Doğum Sonrası Yara Yeri Düzeltilmesi (Perinoplasti) Nasıl Yapılır?

Perineoplasti ameliyatı perine bölgesinde bulunan katlantıların düzeltilmesi ve deri çıkıntılarının giderilebilmesi için yapılır. Cilde uygulanan kesi ile fazla doku ya da katlantılar alınır. Ardından dikiş uygulaması ile operasyon tamamlanır.

Perinoplasti ile vajinal doğuma bağlı olarak görülen ve estetik olmayan dikiş izleri düzeltilir. Normal doğum nedeniyle vajinal genişleme ve bollaşma görülüyorsa perinoplasti, vajen daraltma ameliyatı ile kombine edilebilir.  

Doğum Sonrası Yara Yeri Düzeltilmesi (Perinoplasti) Sonrası İyileşme Süreci

Perinoplasti operasyonundan sonra birkaç gün ağrı hissedilmesi, sızıntı şeklinde kanama ve gerginlik hissi olması normaldir. Perinoplastiden sonra iyileşme süresi oldukça kısadır. Hastalar günlük yaşantılarına hızlı bir şekilde dönebilirler. Operasyondan sonra 2-3 gün buz masajı uygulanması faydalı olabilir.

Ameliyattan sonra kabızlığın önlenmesi için beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Ikınma, ağır kaldırma ve öksürme gibi şiddetli basınca neden olabilecek ani hareketlerden kaçınılmalı ve 6 hafta cinsel ilişkiye girilmemelidir.