Vajinal Kuruluk Tedavisi

Vajina girişinde bulunan Bartholin ve Skene bezleri ile rahim ağzında bulunan özel salgı bezleri tarafından salgılanan şeffaf, kaygan ve sümüksü kıvamdaki sıvı vajinanın kayganlığını sağlar. Sağlıklı ve konforlu bir cinsel ilişki yaşanabilmesi için vajinanın yeterinde kayganlaşmış olması gerekir. Cinsel ilişkide ön sevişme esnasında kadının cinsel yönden uyarılması ile vajinal salgı optimum seviyede oluşur. Yeterli kayganlığın olmaması durumu vajinal kuruluk olarak adlandırılır. Bu durum kadın açısından ağrılı bir cinsel ilişkiye neden olabilir.

Vajinal salgı bezlerinin lubrikasyonu cinsel ilişki dışında da önemli olup yürüme esnasında genital dudakların sürtünme nedeniyle aşınmasını önler. Vajinal kuruluk genellikle menopozla birlikte östrojen hormonunun azalması sonucu vajinal sıvının daha az salgılanmasından oluşur. Bu nedenle vajinal kuruluk kadınların günlük hayatını da cinsel yaşamını da olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Vajinal kuruluk menopoz döneminden önce de görülebilmektedir. Üreme çağındaki kadınlarda görülen vajinal kuruluk nedenleri;

  • Cinsel açıdan isteksizlik ve soğukluk,
  • Yeterli cinsel uyarılmanın olmaması,
  • Depresyon,
  • Partnere karşı cinsel isteğin azalması,
  • Kullanılan bazı ilaçlar,
  • Hormonal dengesizlikler,
  • Vajinal enfeksiyonlar,
  • Emzirme dönemi olarak sıralanabilir.

Vajinal Kuruluk Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Her yaştan kadının karşı karşıya kaldığı sorunlardan biri olan vajinal kuruluk; vajina bölgesinde tahriş, kaşınma ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi sorunlara neden olabilir. Vajinal kuruluk tedavisi;

  • Cinsel isteksizlik,
  • Yanma,
  • Batma
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
  • Cinsle ilişkiden sonra ağrı ve hafif kanama,
  • Gitmeyen ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu,
  • Vajinal kaşıntı gibi durumlarda uygulanabilir.

Vajinal Kuruluk Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Vajinal kuruluğun giderilmesi için uygulanacak doğru tedavinin belirlenebilmesi için nedenlerin doğru belirlenmesi gerekir. Günümüzde uygulanmakta olan tedavi yöntemleri ile vajinal kuruluğun giderilmesinin yanı sıra vajina bölgesindeki bağ dokusu ve kolajen üretiminin artırılmasına bağlı olarak genel bir gençleşme de sağlanabilmektedir.

Vajinal kuruluk tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri lazerdir. Lazer ile vajinal kuruluk tedavisi yapılabilmektedir. Bu yöntemde lazer ışınları sayesinde dokularda foto termal etki yaratılır. Kolajen üretiminin tetiklenmesi ile yeni kolajen liflerinin oluşturulması söz konusu olabilir.

Lazer uygulaması anestezi gereksinimi olmadan yaklaşık 20 dakikada tamamlanır. Vajinal kuruluk tedavisine yönelik olarak lazer uygulamalarının ihtiyaç duyuldukça tekrarlanması söz konusu olabilir. Başlangıçta yirmi gün ara ile iki seans daha sonra ise yılda bir kez lazer tedavisi uygulanması ile genellikle devamlılık sağlanabilmektedir.

Vajinal kuruluk tedavisi olarak genital bölgeye PRP enjeksiyonu da yapılabilir. Bu yöntemde hastanın elindeki ya da kolundaki toplardamardan kan alınır. Santrifüj cihazında belirli bir süre ve belirli bir hızla döndürülür. Bu işlem sonucunda kandaki kırmızı alyuvarlar çöktürülür. Üst kısımda ise açık sarı renkli plazma elde edilir. Plazma içerisinde belirli bir alana toplanmış olan platelet isimli pıhtılaşma hücreleri enjektörle toplanır. Tercihen ikinci bir santrifüjleme işleminin ardından sarı plazma içerisindeki plateletlerden yoğun kısım alınarak belirlenen bölgelere enjekte edilir. Genital PRP ile plazmalar doku içerisine enjekte edilir. Plazma içerisindeki trombositler doku içerisinde patlar ve içlerinden Growth Faktör denilen büyüme faktörleri çıkar. Büyüme faktörlerinin fibroblast denilen hücreleri uyarmasıyla doku içerisindeki kolajen artışı hızlandırılmış olur. Sonuçta dokular daha sağlıklı ve güçlü bir hal alır. Vajinal kuruluk tedavisinde PRP tek başına uygulanabileceği gibi lazer yöntemi ile kombine olarak da uygulanabilir. Genital bölgeye PRP enjeksiyonu anestezi işlemi gerekmeden çok ince uçlu enjektörler kullanılarak yapılır. Yaklaşık 15 dakika süren ağrısız bir işlemdir.

Vajinal kuruluk sorununun çözümlenmesi için kullanılan mezoterapi oldukça yeni bir yöntem olup pek çok farklı alanda da kullanılmaktadır. Mezoterapi yönteminde çok çeşitli karışımlardan oluşan ilaçlar kullanılabilir ve karışımın içeriği uygulanmak istenilen tedaviye göre değişiklik gösterir. Mezoterapi lokal anestezi altında uygulanır. Lokal anesteziden sonra vajinanın içerisine nemliliği artırıcı ve dokuyu yenileyici mezoterapi yapılır. Mezoterapinin aynı zamanda vajinayı gençleştirici etkisi de bulunur.

Vajinal Kuruluk Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Vajinal kuruluk tedavisinden sonra iyileşme süreci hastanın kişisel özelliklerine ve uygulanan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Lazerle vajinal kuruluk tedavisi ameliyatsız bir yöntem olduğu için hasta çok kısa bir süre içerisinde günlük yaşantısına geri dönebilir. Tam iyileşme gerçekleştikten sonra tahriş oluşumu önlenerek vajina kayganlığının sağlanması mümkün olur. Böylece cinsel ilişki esnasında vajinal kuruluk nedeniyle ağrı oluşması engellenmiş olur.

Genital bölgeye PRP uygulama esnasında da sonrasında da ağrılı bir işlem değildir. İşlemden sonra hasta hemen günlük hayatına dönebilir. Bir hafta cinsel ilişki yasağı dışında herhangi bir kısıtlama bulunmaz.

Vajinal mezoterapinin etkisi yaklaşık 6-8 ay kadar devam eder. Mezoterapinin ardından hafif ağrı, ödem ve enjeksiyon bölgesinde hassasiyet görülebilir. Prosedür sonrası ağrılı ve kişinin hayatını kısıtlayıcı bir süreç değildir.