Doğum Sonrası Cinsellik

Gebelik kadınların fiziksel, hormonal ve psikolojik birçok değişiklik yaşadığı bir dönemdir. Doğumdan sonra kadının hem fiziksel hem psikolojik açıdan eski haline dönmesi için belirli bir süreye ihtiyacı vardır. Normal doğum ve sezaryen doğum kadının bedeni üzerinde farklı etkilere neden olduğundan iyileşme süreçleri de farklılık gösterir.

Gebelikten sonraki iyileşme ve kadının eski haline geri dönme süreci kişiden kişiye farklık gösterse de genellikle bunun için 6-8 haftalık bir süreye ihtiyaç duyulur. Bu süre içerisinde miktarı giderek azalan, kıvamı ve rengi açılan vajinal kanama görülür. Normal doğum yapan kadınlarda, doğumun ardından vajen dokusunda ödem bulunur. Eğer doğum esnasında vajende yırtıklar oluştuysa pelvis tabanında zayıflık da söz konusu olabilir. Doğumdan sonraki 6-8 haftalık süreçte bu dokuların kendini toplamasıyla cinsel yaşam yeniden başlayabilir.

Sezaryen doğumda vajen dokusunda herhangi bir hasar oluşmaz. Bu nedenle lohusalık kanamasının aktifliğini yitirmesi ile birlikte yani yaklaşık 3.haftadan sonra çiftler istedikleri takdirde cinsel ilişkide bulunabilirler.

Normal ya da sezaryen doğum fark etmeksizin kanama tamamen sona ermeden cinsel ilişkide bulunmak kadında sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilir. Rahmin içerisini döşeyen ve döl yatağı olarak adlandırılan kısmın enfeksiyondan korunmasını sağlayan ortam lohusalık kanamasının etkisiyle doğumdan sonra hassaslaşır ve mikropların daha kolay üreyebilmesi için elverişli bir hale gelir. Ayrıca doğumdan sonra rahmin daha kolay iltihaplanması olasıdır. Bu tür iltihapların ve enfeksiyonların önüne geçilmesi için kanamanın tamamen bitmeden cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Doğumdan sonra akıntıların tamamen bitmesi, kanamaların kesilmesi ve herhangi bir ağrı hissedilmemesi durumunda cinsel ilişkide bulunmak için fiziksel olarak herhangi bir engel yoktur.

Bununla birlikte bazen kadınlar yaşadıkları fiziksel ve ruhsal değişimlere adapte olamayabilirler. Annelik rolü ile eş rolünü birlikte yürütme konusunda sorunlar yaşayabilirler. Bu durumda cinsel sorunların oluşması ve büyümesi söz konusu olabilir. Aynı şekilde erkek de ebeveyn rolüne alışamama ya da eşinin annelik rolüne uyum sağlayamama gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşan ve bunları aşamadıkları için normal bir cinsel hayata sahip olamayan çiftlerin bir uzmandan yardım almaları çok önemlidir.

Doğum sonrası cinselliğin güvenli hale geldikten sonra ihmal edilmemesi önemlidir. Çiftlerin değişen hayatı birbirlerini ihmal etmelerine neden olmamalıdır. Doğum sonrası vajina ve vulva bölgesinde estetik ve fonksiyonel sorunların yaşanması halinde genital estetik operasyonlarına başvurularak bu sorunların etkisinden kurtulmak önemlidir.